Bonus/malus

Bonus/malus is het systeem dat aangeeft welke korting er kan worden behaald bij een bepaald aantal schadevrije jaren dat door de verzekerde is opgebouwd. Er kan bijvoorbeeld 5% korting op de premie worden behaald bij 1 schadevrij jaar en 10% korting bij 2 schadevrije jaren. Bij elke verzekeraar zal de korting net iets anders worden opgebouwd, maar allen maken gebruik van de zogenaamde bonus/malus ladder. Hoe hoger er wordt geklommen op de ladder door middel van opbouw van schadevrije jaren, hoe hoger de korting zal uitkomen.

Uit hoeveel treden bestaat de bonus/malus ladder?

Er zijn kleine verschillen per verzekeraar, maar het aantal treden ligt rond de 15 of 20. Gaat u een autoverzekering afsluiten, dan kunt u al gelijk op een bepaalde trede instromen en dus al gelijk korting krijgen. Uw verzekeraar zal degene zijn die bepaalt of dit inderdaad het geval is en als dat zo is, op welke trede u dan terecht komt. Doordat er bij het autoverzekering berekenen ook wordt gevraagd aan te geven hoeveel schadevrije jaren u al heeft, kan dit direct in de berekening worden meegenomen en ziet u dit dus direct terug in de premie.

Zakken op de ladder

Bij schade is het niet meer dan logisch dat u zakt op de ladder. Dit zal dan vaak met een aantal treden tegelijk gaan, zodat u dus weer met een hogere premie komt te zitten. Heeft u veel no-claim korting opgebouwd in de jaren, dan kan het aan te raden zijn een no-claim beschermer bij uw autoverzekering te nemen, mits uw verzekeraar deze natuurlijk aanbiedt.

Vorig artikel:

Volgend artikel: