Eigen risico

U kent waarschijnlijk het eigen risico wel. Dit is het deel dat u voor uw eigen rekening neemt bij een schade. Stel dus dat u een eigen risico heeft van 250 euro en u claimt een schade van 1000 euro, dan zal dus uw verzekeraar een bedrag uitkeren van 750 euro. Claimt u bijvoorbeeld een schade van 100 euro, dan zal uw verzekeraar dus niets uitkeren en valt het volledige bedrag onder uw eigen risico.

Kiezen voor eigen risico of niet?

Bij een berekening voor een autoverzekering kunt u bij sommige verzekeraars aangeven hoe u wilt dat uw eigen risico eruit ziet. Hierbij kunt u kiezen voor helemaal geen eigen risico of juist een hoog eigen risico. Voor beide opties valt wel wat te zeggen en het hangt er dus vooral vanaf waarbij u zich het prettigst voelt. Weet wel dat uw keuze van invloed kan zijn op de premie die u moet betalen voor uw autoverzekering.

Als u kiest om helemaal geen eigen risico te nemen bij uw autoverzekering kan het zo zijn dat u een iets hogere premie betaalt. Meestal hanteren verzekeraars namelijk een standaard eigen risico van 150 euro. Als u hier dus onder gaat zitten kunt u een premie verhoging verwachten. U kunt er aan de andere kant ook voor kiezen om voor een eigen risico te kiezen dat boven deze 150 ligt en dat heeft dan dus gunstige gevolgen voor uw premie. U zult dan immers bij een schade een groter deel zelf gaan betalen en hierdoor kan de verzekeraar u een lagere premie aanbieden.

Vorig artikel:

Volgend artikel: